Σύντομη ιστορία της Λευκάδας



          Στην ιστορία η Λευκάδα μπήκε σαν χερσόνησος της Ακαρνανίας κατά τα μέσα του 7ου π.χ. αιώνα όταν εγκαταστάθηκαν σε αυτή οι Κορίνθιοι.Οι νέοι κύριοι του τόπου έκοψαν τον ισθμό , που ένωνε τη Λευκάδα με την Ακαρνανία και μοίρασαν τη γη της σε χίλιους κλήρους , όσοι ήταν και οι άποικοι .Σύμφωνα με τη θεωρία του Γερμανού αρχαιολόγου Dorpfeld στη Λευκάδα βρίσκετε η Ομηρική Ιθάκη . Τον 5ο αιώνα π.χ. η Λευκάδα θα πάρουν μέρος στους αγώνες των Ελλήνων εναντίων των Περσών. Στον Πελοπονησιακό πόλεμο η Λευκάδα πήρε το μέρος της μητρόπολης της, Κορίνθου και της Σπάρτης.
          Από την αρχαιότερη ιστορική περίοδο του νησιού και τα ρωμαικά χρόνια σώζονται τμήματα τειχών και λείψανα άλλων κατασκευών στην τοποθεσία Καλιγόνι και Κούλμος όπου βρισκόταν η πόλη Νήριτος ,η πρωτεύουσα της αρχαίας Λευκάδας .Ύστερα από τον εποικισμό της Νικόπολης αλλά κυρίωςλόγο των σεισμών και των βαρβαρικών επιδρομών η Λευκάδα παρήκμασε και για πολλούς αιώνες πέρασε στην ιστορική αφάνεια .
          Μετά το 1204 και ως το 1293 η Λευκάδα αποτέλεσε τμήμα του Δεσποτάτου της Ηπείρου.Ύστερα πέρασε στην κυριαρχία δίαφορων Φράγκων φεουδαρχών . Το πιο αξιόλογο γνωστό γεγονός αυτής της περιόδου είναι η επανάσταση του λαού της Λευκάδας το 1357 εναντίον του Φράγκου δυνάστη Γρατιάνου Τζώρτζη. Αυτό το περιστατικό έκανε υπόθεση του "Φωτεινού" του ο ποιήτης Αριστοτέλης Βαλαωρίτης .Την ίδια εποχή κτίζεται και το κάστρο της Αγίας Μαύρας στην τοποθεσία που βρίσκετε και σήμερα .
          Το 1479 κατέλαβαν το νησί οι Τούρκοι και το, κράτησαν με σύντομες διακοπές μέχρι το 1684.Ακολούθησαν χρόνια σκληρής καταπίασης όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα .Την περίοδο αυτή το νησί ήταν άνδρο τρομερών πειρατών και το κάστρο της γνωστό σκλαβοπάζαρο . Το 1684 κατέλαβαν τη Λευκάδα οι Ενετοί . Κάτω από την εξουσία των Ενετών η Λευκάδα συνδέθηκε πολιτικά με τα άλλα Επτάνησα και δέχθηκε την επίδραση του εφτανησιακού πολιτισμού .
          Το 1797 οι Ενετοί παραχωρούν τη θέση τους στους Γάλλους και μετά το νησί πέρασε σε Ρωσότουρκική διοίκηση. Το 1810 την πήράν οι Αγγλοι που έμειναν σε όλη την Επτάνησο μέχρι το 1864. Τη χρονιά αυτή η Λευκάδα και τα άλλα Επτάνησα ενώθηκαν με το ελληνικό κράτος.



Άποψη του καναλιού της Λευκάδας με το φρούριο στ' αριστερά και την πόλη στο βάθος δεξιά .
(London Illustrated News , 1859 )


Αρχική